CHP’li Gürer’den çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için kanun teklifi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai dondan etkilenen çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Ömer Fethi Gürer | Fotoğraf: CHP
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, zirai dondan etkilenen çiftçilerin borçlarının 3 yıl süreyle ertelenmesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Gürer, “Tüm çiftçimizin borçları üç yıl süreyle ertelenmeli” dedi.
ANKA’da yer alan habere göre Gürer, zirai don nedeniyle zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesine ilişkin kanun teklifi verdi.
‘Borçlar üç yıl süreyle ertelenmeli’
Gürer, sadece TARSİM kapsamında yer alan üreticilerin değil, sigorta sistemine dahil olmayan binlerce çiftçinin de mağduriyet yaşadığını ifade ederek, “TARSİM’e kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın tüm çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan mevcut tarımsal kredi borçlarının faizlerinin silinmesi ve bu borçların üç yıl süreyle ertelenmesi gerekiyor. Ayrıca il zarar tespit komisyonları acilen hasar tespiti yapmalı ve tespit edilen zararlar karşılanmalıdır” dedi.
Kanun teklifinin sadece çiftçilerin ekonomik olarak toparlanmalarını sağlamayı değil, aynı zamanda kırsal kalkınmanın sürdürülebilirliğini ve ülkenin gıda güvenliğini korumayı hedeflediğini belirten Gürer, “Bu düzenleme, tarımsal istihdamın korunması ve üretim kapasitemizin sürdürülebilirliği açısından hayati önemdedir. Çiftçimize sahip çıkmazsak, geleceğimizi de riske atmış oluruz” ifadesini kullandı.
‘Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız’
Gürer, çiftçilerin yaşadığı zorlukların daha ciddi bir kriz haline gelmemesi için hızlı hareket edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu kanun teklifi, önleyici ve iyileştirici bir kamu politikasıdır. Çiftçimizi yalnız bırakmayacağız. Üretimi desteklemek, kırsal kalkınmayı korumak ve ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak için bu adımları atmak zorundayız. Don olayı ile ihracatı etkilenecek, tarım işçileri işsiz kalacak. Nakliye ve ulaşım sektöründe iş kaybı oluşacak, çiftçi BAĞ-KUR primi dahi ödeyememek ve bazı ürünlerde ikinci ekim olanağı var ama bu destek verilmezse yeniden üretimde zorlanacak, bu nedenle hasar yapılması destek verilmesi yanında borçlar da ötelenmelidir” dedi. (Ekonomi Servisi)
Evrensel'i Takip Et